top of page

Με το μωρό στην παραλία!


Προστασία από τον ήλιο

Αυτό που θα πρέπει να προσέχετε περισσότερο απ’ όλα τα άλλα είναι ο ήλιος, καθώς το δέρμα του μωρού δεν έχει τόσα προστατευτικά φίλτρα όσα ενός ενηλίκου. Γι’ αυτό, τα παιδιά κάτω των 6 μηνών θα ήταν καλό να μην εκτίθενται στον ήλιο. Επίσης, ο προστατευτικός μηχανισμός ενάντια στην ηλιακή ακτινοβολία, δηλαδή το μαύρισμα, δεν αναπτύσσεται μέχρι την ηλικία των 12 μηνών. Μπορείτε όμως να επισκεφθείτε την παραλία σε ώρες χωρίς έντονη ηλιοφάνεια και να έχετε το μωρό κάτω από ομπρέλα.

Αν και παλαιότερα υπήρχαν κάποιες ενστάσεις σχετικά με τη χρήση των αντιηλιακών, σήμερα γνωρίζουμε ότι κανένα αντιηλιακό για μωρά δεν θέτει σε κίνδυνο το δέρμα τους, οπότε μπορείτε να βάζετε ειδικό αντιηλιακό και στα μωρά κάτω των 6 μηνών. Για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, επιλέξτε αντιηλιακά με υποαλλεργική σύνθεση και χωρίς άρωμα.

Για τα παιδιά χρησιμοποιούμε αντιηλιακό ευρέος φάσματος, που προστατεύει δηλαδή από τις UVB και UVΑ ακτίνες, με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 20 SPF. Όσο υψηλότερο είναι το SPF, τόσο περισσότερο μπορεί να παραμείνει το παιδί στον ήλιο χωρίς να καεί. Βέβαια, ο υψηλός δείκτης προστασίας καθυστερεί, αλλά δεν εμποδίζει τα εγκαύματα. Ένα αντιηλιακό με δείκτη προστασίας 20 ή υψηλότερο μπορεί να προστατέψει, όμως σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπει την συνεχή έκθεση στον ήλιο. Αν το μωρό σας έχει ευαίσθητο δέρμα, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο για παιδιά, ο οποίος θα σας συστήσει το κατάλληλο αντιηλιακό.

Τα αντιηλιακά για παιδιά περιέχουν είτε φυσικά φίλτρα, όπως τον ψευδάργυρο ή το οξείδιο τιτανίου, που απωθούν τις UV ακτίνες από το δέρμα, είτε χημικά, ή μερικές φορές και τα δύο, γι’ αυτό να εξετάζετε τα συστατικά του αντιηλιακού. Το οξείδιο ψευδαργύρου, το διοξείδιο τιτανίου ή η οξυμπενζόνη προστατεύουν το δέρμα από τις ακτίνες UVA και UVB. Οι φόρμουλες που περιέχουν φυσικά φίλτρα είναι άμεσα αποτελεσματικές, ενώ τα αντιηλιακά με τα χημικά απωθητικά χρειάζονται 20-30 λεπτά για να δράσουν, γι’ αυτό ανάλογα με το είδος θα πρέπει να φροντίσετε να τα εφαρμόσετε στο δέρμα πριν εκθέσετε τα παιδιά στον ήλιο.

Πρέπει να βάλετε αντιηλιακό στο μωρό σας δεκαπέντε με είκοσι λεπτά πριν πάτε στην παραλία, φροντίζοντας ύστερα να ανανεώνετε την εφαρμογή κάθε 1 με 2 ώρες και μετά το μπάνιο και το σκούπισμα. Επισκεφθείτε την παραλία νωρίς το πρωί, κατά τις 9 με 11, ή μετά τις 4 μ.μ., αποφεύγοντας τις ενδιάμεσες ώρες, κατά τις οποίες η περιεκτικότητα της ηλιακής ακτινοβολίας σε υπεριώδεις ακτίνες είναι μεγαλύτερη.

Αυτονόητο είναι πως το μωρό θα πρέπει να βρίσκεται μόνο κάτω από σκιά, αλλά ακόμη κι έτσι, ο χρόνος του στην παραλία θα πρέπει να είναι περιορισμένος, ειδικά αν είναι μικρότερο του ενός έτους. Να θυμάστε στην παραλία τον κανόνα της σκιάς: εάν δεν μπορείτε να δείτε τη σκιά σας ή η σκιά σας είναι πιο κοντή από εσάς, θα πρέπει οπωσδήποτε να καταφύγετε σε σκιερό μέρος.

Μην επισκέπτεστε ποτέ την παραλία χωρίς την δική σας ομπρέλα ή μια μικρή τέντα για τον ήλιο, καθώς μπορεί να μην βρείτε χώρο με σκιά. Φροντίστε η παραμονή σας στην παραλία να μην είναι παρατεταμένη (περίπου δηλαδή μία ώρα). Επειδή οι ακτίνες UV «κάνουν γκελ» σε αντανακλαστικές επιφάνειες, όπως είναι το νερό και η άμμος, ένα παιδί εξακολουθεί να είναι ευάλωτο, ιδιαίτερα στην παραλία, ακόμα κι όταν είναι υπό σκιά.

Θα πρέπει να προστατεύετε αποτελεσματικά από τον ήλιο το παιδί, ιδίως αν είναι κάτω των 2 ετών, αν έχει ανοιχτόχρωμο δέρμα με κοκκινωπά ή ξανθά μαλλιά, αν παίρνει φάρμακα, όπως αντιβίωση, αν έχει ευαίσθητο δέρμα ή παρουσιάζει ευαισθησία στα μάτια.

Μπάνιο στη θάλασσα

Κάποιοι παιδίατροι έχουν ενστάσεις για το αν πρέπει τα μωρά κάτω των 3 μηνών να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα ή όχι. Ο βασικός λόγος που βάζουμε ένα μωρό στη θάλασσα είναι για να παίξει. Επειδή όμως δεν μπορεί να το κάνει πριν τους 6 μήνες, δεν υπάρχει λόγος να βάλουμε στο νερό ένα μωρό 2 και 3 μηνών. Αυτό βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να πάρουμε το μωρό στην παραλία, αλλά κάτω από ειδικές προϋποθέσεις. Αν πρόκειται να βάλετε το μωρό στη θάλασσα, προτιμήστε τις απογευματινές ώρες που τα νερά είναι πιο ζεστά. Μπορείτε να κρατάτε το μωράκι σας στην αγκαλιά όταν μπαίνετε στη θάλασσα ή να το βάλετε σε κουλούρα με κάθισμα, εφόσον το αναπτυξιακό του στάδιο το επιτρέπει. Σκουπίστε το καλά με μια πετσέτα όταν βγει από το νερό.

Επιλέξτε παραλίες όπου τα νερά δεν είναι πολύ βαθιά ή πολύ κρύα, όπως είναι στο ανοιχτό πέλαγος, και σημεία που δεν τα πιάνει ο καιρός (π.χ. να μην έχουν μεγάλα κύματα). Αποφύγετε τις παραλίες με άμμο τις μέρες που φυσάει, γιατί μπορεί να ερεθιστούν τα μάτια του μωρού. Επίσης, πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεχτικοί στις παραλίες με μικρά βότσαλα, γιατί τα μικρά παιδιά συνηθίζουν να τα βάζουν στο στόμα τους, αλλά και με μεγαλύτερα βότσαλα, γιατί έχουν την ιδιότητα να υπερθερμαίνονται από τον ήλιο.

Προφυλάξεις

Ακόμη και τα μικρά μωρά ενθουσιάζονται στην παραλία με τη θάλασσα και την άμμο. Κατά την παραμονή σας στην παραλία, το μωρό πρέπει να είναι ντυμένο τουλάχιστον στο κάτω μέρος, γιατί κινδυνεύει από μικρόβια στην άμμο. Βρείτε ένα καθαρό σημείο και αν το μωρό σας βάζει αντικείμενα στο στόμα του, προσέξτε για θαμμένες γόπες τσιγάρων που δυστυχώς υπάρχουν αρκετές στις παραλίες.

Στην τσάντα θαλάσσης πρέπει να έχετε, εκτός από το αντιηλιακό, και κάποιο προϊόν για τσιμπήματα από έντομα ή τσούχτρες. Αν το μωρό σας έχει ευαίσθητα ματάκια, π.χ. ερεθίζονται ή δακρύζουν συχνά, πρέπει να του φοράτε γυαλιά ηλίου με προστασία στις ακτίνες UV και με ελαστικό λουράκι που εφαρμόζουν στο κεφαλάκι και μένουν στη θέση τους.

Κατά την παραμονή σας στην παραλία, φοράτε στο μωρό καπέλο με πλατύ γείσο για να σκιάζουν το πρόσωπο, τα αυτιά και το σβέρκο, ακόμα κι όταν το βάζετε στη θάλασσα ή όταν κάθεται στη σκιά. Καλό είναι να υπάρχει πάντα στην τσάντα θαλάσσης και ένα δεύτερο καπέλο, γιατί το πρώτο μπορεί να βραχεί ή να το πάρει ο αέρας. Να θυμάστε ότι οι μπαντάνες και τα μαντήλια δεν εξασφαλίζουν προστασία από τον ήλιο στα κοριτσάκια, αφού το προσωπάκι τους μένει εκτεθειμένο. Είναι χρήσιμο να υπάρχουν στο καπέλο λάστιχα ή κορδόνια, για να στερεώνονται πιο σταθερά στο κεφάλι και να μη φεύγουν με τον αέρα, αν και σε πολλά παιδιά δεν αρέσουν αυτού του είδους τα καπέλα.

Προτιμήστε χαλαρό ντύσιμο πυκνής ύφανσης, κατάλληλο για να κρατήσει το μωρό σας δροσερό. Αν μπορείτε να δείτε τα δάχτυλά σας μέσα από το ύφασμα, τότε το συγκεκριμένο ρούχο δεν μπορεί να προστατέψει το παιδί από τον ήλιο. Το χαλαρό ντύσιμο θα κρατήσει το παιδί δροσερό, ενώ τα σκουρόχρωμα υφάσματα θα κρατήσουν μακριά περισσότερες ακτίνες UV. Βεβαιωθείτε ότι το κεφαλάκι του μωρού, ο κορμός, τα χέρια και τα πόδια του είναι προστατευμένα. Να θυμάστε ότι τα βρεγμένα ρούχα χάνουν τη μισή προστασία που παρέχουν (λιγότερο από 3 SPF) ενάντια στις ακτίνες UV. Μπορείτε να βρείτε ρούχα με προστασία ενάντια στις ακτίνες UV, όπως μαγιό, φανελάκια, σορτς και καπέλα για μωρά και παιδιά, τα οποία προφέρουν 40 SPF ή και περισσότερο, ακόμα κι αν βραχούν.

Έχετε πάντα μαζί σας άφθονο δροσερό νερό και υγρά, καθώς τα μικρά παιδιά αφυδατώνονται πιο εύκολα. Ένα μικρό θερμός ή ψυγειάκι ίσως σας φανεί χρήσιμο. Αν θέλετε οπωσδήποτε να ταΐσετε το μωρό, επιλέξτε κάτι ελαφρύ όπως πολτοποιημένα φρούτα, μπισκοτάκι δημητριακών ή λίγο ψωμί. Έχετε επίσης μαζί σας τα απαραίτητα για το άλλαγμα της πάνας, καθώς και κουβαδάκια, φτυαράκια και παιχνιδάκια κατάλληλα για την ηλικία του μωρού.

Προσοχή! Όταν έρθει η ώρα να επιστρέψετε σπίτι και μπείτε ξανά στο αυτοκίνητο, αν το έχετε αφήσει σε ήλιο, η θερμοκρασία στο εσωτερικό του μπορεί να είναι πολύ υψηλή για το παιδί, αλλά και για εσάς. Επίσης, προσέξτε εάν τα μεταλλικά μέρη της ζώνης του στο καθισματάκι του είναι καυτά, καθώς μπορεί να προκαλέσουν εγκαύματα! Ανοίξτε όλα τα παράθυρα για λίγη ώρα και μετά μπείτε στο αυτοκίνητο. Στις διαδρομές χρησιμοποιείτε στα παράθυρα τα προστατευτικά ηλίου και αν χρησιμοποιείτε κλιματιστικό, φροντίστε να μην χτυπά απευθείας το μωρό.

Δημοφιλή Άρθρα
Πρόσφατα Άρθρα
Αρχείο
Αναζήτηση με λέξεις
No tags yet.
bottom of page