top of page

Καθαρίστε τη μυτούλα του μωρού σας


Η βουλωμένη του μυτούλα μπορεί να προκαλεί ενόχληση στο μωρό σας, ειδικά αν είναι νεογέννητο. Δείτε πώς θα το ανακουφίσετε με μερικούς απλούς τρόπους, για να το διευκολύνετε να αναπνέει, να τρώει και να κοιμάται.

Φυσιολογικός ορός

Αγοράστε φυσιολογικό ορό σε αμπούλες, ξαπλώστε το μωρό σας ανάσκελα με το κεφαλάκι του ελαφρά προς τα πίσω και ρίξτε μέσα στα ρουθούνια του 2 με 3 σταγόνες. Προσπαθήστε να κρατήσετε το κεφαλάκι το μωρού σας για 10 δευτερόλεπτα ακίνητο. Σκουπίστε απαλά με ένα μαντηλάκι το υγρό που θα τρέξει έξω από τη μυτούλα του. Ο ορός θα μαλακώσει τις μυξούλες στη μύτη του, αν όμως συνεχίσει να είναι βουλωμένη τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρινικό αποφρακτήρα.

Ρινικός αποφρακτήρας

Πιέστε τον πλαστικό δέκτη υπολειμμάτων του αποφρακτήρα για να απομακρύνετε τον αέρα από το εσωτερικό του, εισάγετε την άκρη του προσεκτικά στο ρουθούνι του μωρού σας και απελευθερώστε την πίεση στον πλαστικό δέκτη. Με αυτόν τον

τρόπο θα γίνει αναρρόφηση της βλέννας από την μύτη του ή αλλιώς θα «ρουφήξει» τις μυξούλες του. Μετά τη χρήση απομακρύνετε τα υπολείμματα από το άκρο του αποφρακτήρα. Κάνετε το ίδιο και στο άλλο ρουθούνι. Τι πρέπει να προσέξετε:

  • Αν η μυτούλα του είναι μπουκωμένη μετά από 5 ή 10 λεπτά βάλτε του πάλι φυσιολογικό ορό.

  • Μην χρησιμοποιείτε το ρινικό αποφρακτήρα περισσότερο από 2 ή 3 φορές την ημέρα καθώς μπορεί να ερεθιστεί το εσωτερικό της μυτούλας του. Επίσης μην χρησιμοποιείτε τον ορό για πάνω από 4 συνεχόμενες ημέρες, γιατί σταδιακά ενδέχεται να ξηράνει το εσωτερικό της μύτης.

  • Όλη η διαδικασία πρέπει να γίνεται με προσοχή και ηρεμία γιατί διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος το δέρμα της μύτης να ερεθιστεί δημιουργώντας πληγές και επιδεινώνοντας τη συμφόρηση.

  • Για να πλύνετε το ρινικό αποφρακτήρα χρησιμοποιήστε ζεστό νερό και σαπούνι μετά από κάθε χρήση. Πιέστε τον πλαστικό δέκτη και απελευθερώστε το στη συνέχεια για να εισάγετε το νερό με το σαπούνι και στο εσωτερικό του. Ξεπλύνετε πολλές φορές με ζεστό νερό.

  • Ο αποφρακτήρας υπάρχει και σε μορφή σύριγγας πλαστικής αμπούλας.

Ρινικός αποφρακτήρας με επιστόμιο

Τοποθετείτε το μαλακό ρύγχος στο εσωτερικό του ρουθουνιού του μωρού σας και με το επιστόμιο ρουφάτε τον αέρα και βλέννες που βρίσκονται στη μυτούλα του. Περιέχει φίλτρο που εμποδίζει την είσοδο μικροβίων επιτρέποντας την υγιή αναρρόφηση. Για να το πλύνετε χρησιμοποιείτε επίσης σαπούνι και ζεστό νερό.

Άλλοι τρόποι καθαρισμού της μύτης

  • Καθαρή αναπνοή με ατμούς. Αφήστε καυτό νερό να τρέξει στην μπανιέρα και όταν το μπάνιο γεμίσει ατμούς καθίστε εκεί για λίγο με το μωρό σας. Οι ατμοί θα μαλακώσουν τις μυξούλες του και θα βοηθήσουν στην απομάκρυνσή τους. Σε καμία περίπτωση μη δοκιμάσετε να μπείτε στην μπανιέρα με το καυτό νερό.

  • Δοκιμάστε υγραντήρα κρύου αέρα. Ο ξηρός αέρας, ειδικά με τη θέρμανση τους χειμερινούς μήνες, μπορεί να επιδεινώσει το μπούκωμα στη μυτούλα του μωρού σας. Χρησιμοποιήστε τον υγραντήρα κρύου αέρα ενώ κοιμάται για να αποτρέψετε την αποπνικτική ατμόσφαιρα.

  • Ανυψώστε το στρώμα της κούνιας. Είναι πιο εύκολο για όσους έχουν βουλωμένη μύτη να κοιμούνται με υπερυψωμένο το κεφάλι για να αναπνέουν ευκολότερα. Τοποθετήστε μια διπλωμένη πετσέτα ή έναν τηλεφωνικό κατάλογο κάτω από το στρώμα του μωρού σας στο σημείο που βάζει το κεφάλι του και ανακουφίστε το βράδυ και κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού ύπνου.

Δημοφιλή Άρθρα
Πρόσφατα Άρθρα
Αρχείο
Αναζήτηση με λέξεις
No tags yet.
bottom of page